Hjärtstartare i Rudskoga

Rudskoga Taxi
SJÖTORP 2456
68196 Kristinehamn
  • Plats: Innanför den första vita ytterdörren mellan verkstad och kontor. I korridoren rakt fram på ett skåp hänger hjärtstartaren. Du ser den direkt när du öppnar ytterdörren.
  • Tillgänglig: dygnet runt, året runt

GPS
WGS84: N 59° 3.3176', E 14° 13.9641'
Decimal: 59.0553, 14.2327

Kedjan som räddar liv!

Du kan göra skillnad!
Du och jag kan rädda liv genom att agera vid ett hjärtstopp utifrån de tre första punkterna nedan. Det finns en uppsjö av information kring hjärt-lungärddning. Läs gärna mer om du är intresserad!

1.  Tidigt Larm till 112
Du behöver professionell personal på plats snabbt.

2.  Tidigt påbörjad Hjärt-lungräddning (HLR)
Genom att du påbörjar HLR tidigt i väntan på hjälp så vinner vi tid! Inblåsningar med syre. Bröstkompressioner för att pumpa runt blodet med syre i kroppen. Detta för att minska skador på hjärnan som är jätte känslig för syrebrist.

3.  Tidig Defibrillering (hjärtstartare)
Det är livsavgörande att få en hjärtstartare på plats i TID! För att hjärtat ska återfå normal rytm, sinusrytm.  
Det beror på att forskning har visat att i början av ett hjärtstopp är det oftast ett elektriskt kaos, kammarflimmer. Ju längre tiden går så övergår kammarflimmret i asystoli, det innebär att det inte finns någon elektrisk aktivitet i hjärtat. Ett asystoli går inte att defibrillera, utan då måste du utföra bröstkompressioner för att få en elektrisk rytm att kunna defibrillera. Ett kammarflimmer, den rytm som oftast förekommer i början av ett hjärtstopp går att defibrillera eftersom det finns elektrisk aktivitet, det innebär att personen som då drabbats av ett hjärtstopp, har störst chans till att överleva. Detta är förklaringen till varför det är så viktigt att du hämtar en hjärtstartare snabbt och använder den direkt!

5. Tidig avancerad HLR
Av räddningstjänst och ambulanspersonal.

6. Vård efter hjärtstopp
Vård på sjukhus
Hjärtstartarregistret kan du se alla registrerade hjärtstartare i Sverige!

Hjärt-lungräddning